Kip Tandoori met Basmatirijst en Sereh boontjes

tandoori

Kip Tandoori (Irina´s style)

Een heerlijk gekruid en lichtpittig kipgerecht. Ook voor dit gerecht geldt; marineer de kipfilet vooraf en laat dit minimaal 2 uur intrekken, je kunt dit ook de dag van tevoren doen en de kip gemarineerd en al “overnight” in de koelkast zetten.

De kipfilet die ik voor dit heerlijke Tandoori gerecht heb gebruikt komt van de kromhoekster kip hier kun je de allerlekkerste kip bestellen. Je kunt er o.a. losgevroren kip, kipfilet en filetreepjes bestellen per kilo in een handig hersluitbaar zakje.

Marinade Kipfilet

  • 550 gram kipfilet in stukjes
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 eetlepels sesam of andere wokolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel korianderzaad (ketoembar)
  • 2 theelepels komijnzaad (djintan)
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel masala
  • 1 theelepel kaneel
  • 1,5 cm gember om uit te persen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tl kokosbloesemsuiker (of bruine suiker)
  • snufje himalayazout
  • 4 flinke eetlepels griekse yoghurt
  • schijfje citroen om uit te persen

 

Basmati curry rijst (bereidingstijd 40 minuten)

  • 400 gram basmati rijst
  • 750ml water met toevoeging van een groentebouillon tablet
  • 1/2 theelepel masala
  • 1/2 theelepel karwijzaad

Kook ongeveer 750 ml groentebouillon, zodra het kookt voeg je de hier de rijst aan toe, breng het weer aan de kook. Voeg nu de masala en komijnzaad Vuur helemaal laag zetten, deksel op de pan en na ongeveer 40 minuten is je rijst klaar.

Sereh boontjes;

Dit is een smakelijk gerecht van sperzieboontjes met de heerlijke smaak van sereh (citroengras).

Wat heb je nodig;

  • 500 gram verse sperzieboontjes
  • 1 scheutje olie, naar smaak
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 cm gemberwortel, fijn gesneden
  • 2 theelepel sambal
  • 2 theelepels sereh (citroengras)
  • 100 ml water
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 150 ml dikke santen (kokosmelk)
  • 1 snufje zout, naar smaak

Maak de boontjes schoon en kook ze ongeveer 5 minuutjes. Snij ondertussen de ui, knoflook, en gember. Als de boontjes hebben gekookt giet je het water af. Verhit wat olie in een wok of koekenpan, voeg nu de ui toe en fruit dit wat. Daarna doe je de gember en knoflook erbij. Voeg nu ongeveer 100 ml water toe, roer het geheel dit door elkaar en voeg dan de tomatenpuree en de kruiden toe. Als dit een mooi mengsel is geworden kun je de boontjes toevoegen, roerbak het heel even op hoog vuur door. Voeg nu de kokosmelk toe en laat het geheel ongeveer een kwartiertje onder af en toe doorscheppen pruttelen.

Bereidingswijze kipfilet;

Verhit wat kokosolie en bak daarin de gemarineerde kipfilet toe en roerbak het kort (minuutje, niet langer zodat het mals blijft en niet uitdroogt) op hoog vuur aan. Laat het vervolgens met deksel op de pan op de kleinste pit op de laagste stand staan.

Serveer de gerechten gelijktijdig op een groot plat bord zodat je een mooie compositie krijgt van jouw bereide Indiase maaltijd. Neem de tijd, geniet en vergeet vooral niet om de heerlijke geuren op te snuiven.

Ik wens je smakelijk eten!

Geef een reactie