* Indiase Dhal, Sereh boontjes en Kip Punjabi…Selamat makan!

2015-07-26_22.05.00[1]

Ik ben dol op de Indiase keuken en maak dan ook graag gerechten klaar waarin heerlijke Indiase kruiden worden gebruikt. Het vraagt wat voorbereiding maar zodra je het hebt geproefd ben je dat heel snel weer vergeten 🙂

Ik maakte voor jullie het volgende volledige recept;

Indiase Dhal, Sereh boontjes en Kip Punjabi, de hoeveelheden zijn geschikt voor ongeveer 4 a 5 personen.

Indiase Dhal

Wat heb je nodig?

  • 1 rode ui, gesnipperd en heel fijn gesneden
  • 2 a 3 teentjes knoflook, fijngehakt;
  • 1,5 cm verse gember, fijngehakt;
  • 450 gram bruine linzen;
  • 1 theelepel komijn;
  • 1 theelepel kurkuma;
  • 1 theelepel paprikapoeder;
  • 1 laurierblad;
  • 1 kaneelstokje of als je dit niet hebt een theelepel kaneelpoeder;
  • 3 eetlepels tomatenpuree;
  • +- 1 liter groentebouillon;
  • 1/2 theelepel koriander;
  • Himalayazout en peper indien gewenst
  • Sesam of olijfolie

Zo maak je het

Het hoeft niet, maar laat de linzen een paar uur weken voordat je ze gebruikt, dit scheelt je enorm in de kooktijd. Haal de linzen die bovendrijven uit de pan, deze zijn namelijk oud. Spoel de linzen af en controleer even of er geen vreemde dingen tussen zitten zoals bijvoorbeeld steentjes.

Breng een liter water aan de kook met een groente bouiilonblokje.

Snijd de ui, gember en knoflook zo fijn mogelijk. Verwarm een redelijk formaat pan met wat olijfolie.Voeg de uien toe en fruit ze tot ze wat glazig worden. Voeg daarna ook de knoflook en de gember toe. Bak dat nog twee minuten. Let op dat je knoflook niet verbrandt! Gebruik zo nodig wat extra olie.

Voeg de linzen, het laurierblad en kaneel(stokje), de kurkuma en komijnzaad en de tomatenpuree toe. Giet vervolgens de bouillon erbij. Breng alles aan de kook en laat het vervolgens zo’n 45 minuten op laag vuur pruttelen. Als de linzen zacht zijn, is het klaar.

Haal nu het laurierblad eruit. Voeg nu de koriander en zo nodig wat peper en zout toe. Garneer de dhal eventueel met wat verse koriander.

Kip Punjabi (Irina´s style)

Een heerlijk gekruid en lichtpittig kipgerecht. Ook voor dit gerecht geldt; marineer de kipfilet vooraf en laat dit minimaal 3 uur intrekken, je kunt dit ook de dag van tevoren doen en de kip gemarineerd en wel “overnight” in de koelkast zetten.

De kipfilet die ik hiervoor heb gebruikt komt van de kromhoekster kip hier kun je de allerlekkerste kip bestellen. Je kunt er o.a. losgevroren kip, kipfilet en filetreepjes bestellen per kilo in een handig hersluitbaar zakje.

20150725_144307[1]

Het is geen biologische kip omdat het dat keurmerk niet mag dragen in verband met de regelgeving maar het is absoluut de gezondste en ouderwets lekker smakende kip die je in Nederland kunt krijgen. Ook wordt er totaal geen antibiotica aan de voeding toegevoegd. Neem vooral een kijkje op de site via bovengenoemde link waar hun werkwijze wordt uitgelegd. Ze werken hard aan hun naamsbekendheid in heel Nederland en omdat ik zo enthousiast ben over de smaak en kwaliteit werk ik hier heel graag aan mee!!

Wat heb je nodig;

  • 500 gr. kipfilet, in stukjes gesneden
  • 1 rode ui, heel fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1,5 cm gember, fijngehakt
  • 1 eetlepel palmsuiker of andere suiker
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • sesam of wok olie
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel koriander
  • 1/2 theelepel sereh
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel masala of andere curry
  • 1/2 theelepel kardemom
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 /2 eetlepel sesamzaad
  • stukje limoen om uit te knijpen
  • Himalayzout en/of peper naar smaak

Bereidingswijze marinade:

Snijd, indien niet voorgesneden, de kipfilet in reepjes. Doe de kipfilet in een glazen kom of schaal. Voeg twee eetlepels olie sesam of wok olie en 2 eetlepels ketjap toe. Meng dit met je (gewassen 😉 ) handen door elkaar. Doe nu de kurkuma, masala, sereh, kaneel en komijnzaad in het mengsel. Snij de ui, knoflook en gember in hele fijne stukjes en voeg de helft hiervan toe aan het mengsel. Tot slot voeg je de kokosrasp, sesamzaad, suiker en de limoensap toe. Laat dit minimaal een uurtje intrekken, liefst langer zodat de kruiden goed in het kippenvlees kunnen trekken voor een intense smaak.

Bereidingswijze kipfilet;

Verhit wat kokosolie en bak daarin de overgebleven helft van de ui, knoflook en gember aan.Voeg nu de gemarineerde kipfilet toe en roerbak het kort (minuutje, niet langer zodat het mals blijft en niet uitdroogt) op hoog vuur aan. Voeg de tomatenpuree toe en breng zachtjes aan de kook. Laat het vervolgens met deksel op de pan op de kleinste pit op de laagste stand staan.

Sereh boontjes;

Dit is een smakelijk gerecht van sperzieboontjes met de heerlijke smaak van sereh (citroengras).

Wat heb je nodig;

  • 500 gram verse sperzieboontjes
  • 1 scheutje olie, naar smaak
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 cm gemberwortel, fijn gesneden
  • 2 theelepel sambal
  • 2 theelepels sereh (citroengras)
  • 100 ml water
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 150 ml dikke santen (kokosmelk)
  • 1 snufje zout, naar smaak

Maak de boontjes schoon en kook ze ongeveer 5 minuutjes. Snij ondertussen de ui, knoflook, en gember. Als de boontjes hebben gekookt giet je het water af. Verhit wat olie in een wok of koekenpan, voeg nu de ui toe en fruit dit wat. Daarna doe je de gember en knoflook erbij. Voeg nu ongeveer 100 ml water toe, roer het geheel dit door elkaar en voeg dan de tomatenpuree en de kruiden toe. Als dit een mooi mengsel is geworden kun je de boontjes toevoegen, roerbak het heel even op hoog vuur door. Voeg nu de kokosmelk toe en laat het geheel ongeveer een kwartiertje onder af en toe doorscheppen pruttelen.

Serveer de gerechten gelijktijdig op een groot plat bord zodat je een mooie compositie krijgt van jouw bereide Indiase maaltijd. Neem de tijd, geniet en vergeet vooral niet om de heerlijke geuren op te snuiven.

Geef een reactie