Kenmerken en eigenschappen van een hoog sensitief persoon (HSP)

eigenschappen-hsp

Je hoort en leest er vaak over, HSP-ers oftewel hoog sensitieve personen. Maar wat is het en hoe kun je er mee omgaan als je het bent of als je een HSP als partner/kind/collega/vriend hebt?

In dit (compacte) artikel probeer ik je inzicht te geven in hooggevoeligheid. Uiteraard is er on-line nog veel meer te vinden waarin er dieper wordt ingegaan op hooggevoeligheid.

In de afbeelding hierboven zie je al een aantal eigenschappen en kenmerken van een HSP. Deze gelden natuurlijk niet enkel voor een HSP, veel ervan komen ook bij “normale” mensen voor. Bij een HSP zijn deze echter vaak sterk uitvergroot, dit is soms fijn en soms heel erg lastig.

Een HSP is iemand die zijn emoties veel sterker ervaart dan de gemiddelde persoon. Hij* heeft moeite om zich staande te houden in deze maatschappij die vaak hard en agressief is. Heeft het nodig om zich af en toe (letterlijk) terug te trekken als het te druk wordt of als er onredelijk veel van hem gevraagd wordt. Dit kan voor de HSP zorgen voor een opgejaagd gevoel, pressie, stress etc. Als een HSP zich af en toe kort kan terugtrekken kan hij het gebeurde relativeren en weer verder gaan met zijn bezigheden.

Een HSP heeft een erg gevoelig karakter en wordt vaak aangezien voor soft. Dit is echter absoluut niet waar. Het heeft te maken met het feit dat zijn emoties zover ontwikkeld zijn dat hij die erg intens ervaart. Dit geldt voor leuke dingen zoals vreugde, genot, blijdschap maar ook voor de minder leuke zoals verdriet, angst, pijn. Een HSP zal gemakkelijk een oprechte traan laten tijdens een mooie of juist verdrietige film. Maar ook heel erg boos kunnen worden om iets en dit snel weer vergeten zijn.

 

Hoe kan ik het best omgaan met mijn HSP zijn?

Het allerbelangrijkste en vaak ook het moeilijkste is het accepteren dat je bent zoals je bent! Zeker voor jou als HSP is het bijna onmogelijk om je anders voor te doen dan dat je je voelt.

In de praktijk gebeurt het helaas vaak dat je denkt je te moeten aanpassen omdat je soms zo anders bent dan de mensen om je heen. Trek je terug uit druk gezelschap als je het te overweldigend vindt. Als je dat lastig vindt kun je best een smoesje gebruiken dat je naar het toilet moet of dat je even wat frisse lucht nodig hebt. Je kunt je dan kort even opladen door diep in en uit te ademen of een korte meditatie te doen. Vaak is een minuutje of twee al genoeg om je weer terug te brengen in je kracht.

Neem de tijd om je op te laden, ga regelmatig de natuur in! Wees je bewust van alles wat er om je heen gebeurt, het gevoel van de wind op je huid, de geur van het bos, de kleuren die je ziet. Zorg er voor dat je regelmatig in het hier en nu komt door dit bewust te ervaren. Even uitwaaien of een frisse neus tussen de middag als je werkt kan wonderen verrichten. Vooral in werksituaties kun je ook korte mindfulness toepassen door een hele korte meditatie te doen of gewoon wat ontspanningsoefeningen. Op YouTube kun je heel veel vinden.

Zoals je in de afbeelding kunt zien ben je extra gevoelig voor stress, hoofdpijn, burn-out, maag- en darmklachten en allergieën. Om te voorkomen dat deze klachten zullen ontstaan is bovenstaande zeker raadzaam om te doen.

Voel je emoties, koester ze, relativeer ze maar stop ze niet weg. Het is er en hoort bij jou.

 

Hoe kan ik het best omgaan met een HSP?

Wat voor een HSP erg belangrijk is, is dat hij serieus genomen wordt in zijn beleving en ervaringen. Geduld en begrip zijn vaak nodig. Een HSP kan zich soms erg ongemakkelijk voelen in een groot (en druk) gezelschap, vaak functioneert een HSP het best in een één op één situatie. Een HSP kan erg geroerd zijn door een mooie film, of een mooi schilderij maar ook vreselijk van slag door een doodgereden poes of een gewelddadig nieuwsbericht. Dit zijn slechts enkele situaties waarin je de kenmerken van een HSP duidelijk zult herkennen. Uiteraard zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Als je de HSP zult accepteren en nemen zoals hij is, hem waar nodig, de ruimte kunt geven en hem waarderen om het feit dat hij is zoals hij is kunnen jullie een geweldige relatie hebben. Een HSP is een fantastisch mens, gevoelig, eerlijk, sociaal en betrokken. Eigenschappen die helaas steeds minder voorkomen. Geniet ervan als je een HSP als partner, kind, vriend of collega hebt, ze zullen je rijkelijk belonen met hun, in ruime mate aanwezige gevoelens, en een oprechte vriendschap.

Mocht je meer willen weten over HSP en hoe ermee om te gaan mag je me altijd een berichtje sturen via purebodyhealthymind@hotmail.com

*ik heb voor het leesgemak de hij-vorm gebruikt maar uiteraard kun je ook zij of haar lezen.

 

Related Posts

Geef een reactie