Friendship

Wat is vriendschap

Echte vriendschap is voor het leven, in nood leert men zijn vrienden kennen, onder vriendschapsschijn zit het ergste venijn, kleine geschenken onderhouden de vriendschap, voor echte vrienden speelt tijd en afstand geen rol. Zomaar wat gezegdes en uitdrukkingen over vriendschap.

Vriendschap en hooggevoeligheid

De mens, en zeker de hooggevoleige mens,  is gebaat bij (echte) vriendschap. Niets zo fijn als je vreugde, zorgen, verdriet en blijdschap te kunnen delen met iemand die er voor je is op het moment dat je dat nodig hebt.

Vrienden worden nogal eens verward met kennissen, dit is echter een groot verschil.  Mensen die aangeven tientallen (echte) vrienden te hebben bedoelen dan meestal kennissen. Niets mis met kennissen, daarmee kun je ook een fijne tijd hebben maar het zijn niet de mensen waarmee je door dik en dun gaat.

Van echte, dierbare vrienden met wie je echt alles kunt delen heb je er niet veel nodig. Als je één, twee of drie echte vrienden hebt heb je hier vaak voldoende aan. De vriendschap dient ook onderhouden te worden en dit kost tijd. Het is iets wat wederkerig is dus je geeft oprechte aandacht aan jouw vrienden en verwacht dit ook terug. Je zult dus beiden moeten investeren in een echte vriendschap.

Het is voor HSP heel belangrijk om echte vrienden te hebben, zowel om te kunnen geven als om te mogen ontvangen.

Wat zijn nou precies de kenmerken van echte vriendschap?

  • De behoefte om datgene te doen wat het beste is voor de ander
  • Eerlijk zijn naar elkaar, ook als dat niet is wat de ander graag wil horen
  • Wederzijds begrip en medeleven
  • Elkaar emotionele steun bieden
  • Genieten van elkaars gezelschap
  • Elkaar kunnen vertrouwen
  • Altijd op elkaar kunnen terugvallen
  • Gelijkwaardigheid in geven en nemen
  • Jezelf kunnen en mogen zijn
  • Fouten kunnen maken zonder dat de ander je er op veroordeeld

Vriendschap en HSP

Hoewel veel hooggevoelige mensen vaak “einzelgängers” zijn hebben ze wel degelijk vriendschappen in hun leven nodig. We zijn personen die vol zitten met emoties en gedachten en die willen (en moeten) we delen om niet te verdrinken.

We houden nu eenmaal van diepgang, echte contacten, delen van gevoelens en emoties.

Vaak kiezen we andere HSP als vrienden omdat zij ons begrijpen en goed kunnen aanvoelen. Je hoeft je bij een ander hooggevoelige persoon helemaal niet anders voor te doen dan je bent.

Voor een HSP is begrepen en gehoord worden iets wat haast een levensbehoefte is. Om die reden alleen al zal het soms lastig kunnen zijn om vriendschap te sluiten met iemand die geen HSP is.

Als HSP vind je het heel belangrijk om je te spiegelen aan de ander en ervaringen te delen. Ook hoor je graag wat de ander vindt van wat jij zegt. Een goed, diepgaand en diepzinnig gesprek is iets waar je een HSP bijna voor wakker mag maken. (Althans, mij wel 😉 )

Belangrijk is wel dat het gevoel van respect, begrip, waardering wederzijds is. Als HSP kun je de neiging hebben om zo iemand te laten vallen als je niet terugkrijgt van de vriendschap wat jij er zo liefdevol en belangeloos instopt. Dit is nog een reden waarom je meestal voor een andere HSP kiest in je vriendschappen. In de meeste vriendschappen tussen HSP is er een absoluut gevoel van gelijkwaardigheid.

Als HSP zit het willen helpen en steunen vastgebakken in de aard van het beestje. We vinden het fijn om te doen en krijgen daar heel veel positieve energie van. Hier schuilt echter ook het gevaar van misbruik in. Er zijn altijd mensen om je heen die dit haarfijn aanvoelen en dus een beroep op je doen. Als je dan de ander eens nodig hebt zul je merken dat die ander jouw hulpvraag of steun niet zal beantwoorden. Weer een harde les geleerd.

Als HSP ben je een geweldige vriend. Je voelt de emoties, stemmingen en gevoelens van de ander vaak haarfijn aan. Als vriend kun je dan de ander al opvangen zonder dat diegene er om hoeft te vragen (als de ander daar geen behoefte aan heeft zul je dit ook zeker aanvoelen, laat je vooral leiden door je intuïtie)

Deze laatste zin brengt mij gelijk bij het volgende;

Intuïtie en vriendschap

Als HSP heb je een haast feilloze intuïtie. Durf die te gebruiken, ook (juist) in je vriendschappen. Je zult, als je je daarop instelt, altijd aan de ander kunnen merken of diegene ook écht interesse heeft in jou.

Soms zul je om de ander te willen pleasen (helaas, ook daar zijn we erg goed in ;-)) veel van jezelf willen laten zien en vertellen om later te merken dat diegene daar helemaal niet in was geïnteresseerd. Probeer om aan te voelen of de interesse oprecht is voordat je jezelf blootgeeft. Het zit niet in jouw aard om misbruik te maken van wat een ander jou toevertrouwd. Helaas zijn er veel personen in de Grote Boze Mensenwereld (jaja, zo zie ik het soms nog steeds 😉 ) die jouw openheid en vertrouwen zullen beschamen als dit hen zo uitkomt.

Je intuitie is een van de grootste gaven en voordelen van HSP zijn. GEBRUIK HET!!

Gebruik het, zoals hierboven al benoemd, in het aanvoelen van wat jouw vrienden nodig hebben. Maar gebruik het ook om te voelen wat jij nodig hebt. Probeer dapper te zijn als je het lastig vindt, stap over die drempel heen en vraag de ander ook wat jij nodig hebt van hem of haar.

Niet iedere vriend/in (HSP of niet) is in staat om door jouw muurtje heen te kijken en doordat we ons vaker dan andere mensen laten kwetsten zijn we erg goed in het verstoppen van onze werkelijke emoties.

Als je beiden evenveel geeft én neemt zal er een mooie, gelijkwaardige vriendschap ontstaan.

Hoe (en waar) vind je als HSP echte vrienden

Dit is makkelijker dan je denkt!

Je weet waar jij blij van wordt, wat je niet leuk vindt, waar je je fijn voelt en waar niet. Je zult anderen, al dan niet HSP, tegen kunnen komen op die plaatsen waar je je zelf ook fijn voelt. Dus waarschijnlijk niet in die drukke kroeg, of op een megadruk feest. 

En hieperdepiep…we leven in een goed ontwikkeld digitaal tijdperk. On-line vind je heel veel HSP groepen waar je gelijkgestemden kunt vinden. Google maar eens. Ook op Facebook vind je veel groepen die gericht zijn op HSP en hooggevoeligheid. Je kunt hier ervaringen lezen en uitwisselen. 

Voor diegene die op zoek is naar mede HSP om samen iets te ondernemen heb ik sinds kort Facebook groep gestart; HSP zoekt HSP. Je kunt hier aangeven welke activiteit je eens graag met een mede HSP wilt ondernemen. Of gewoon om kennis te maken met mede HSP.  Fijn om te weten, het is een besloten groep, dus je privacy staat voorop.

Maar kijk ook eens rond bij de activiteiten waaraan je zelf deelneemt. Een sport, een cursus, lezingen, spirituele bijeenkomsten etc. Als je wat bewuster rondkijkt zul je daar wellicht mede HSP tegen kunnen komen.

Een echte vriend hoeft geen HSP te zijn. Uiteraard kun je ook vrienden hebben die niet hooggevoelig zijn. Door jezelf te blijven en dit ook de ander te gunnen kun je ook met een niet HSP een hechte vriendschap opbouwen. Een echte vriend zal begrip hebben voor het feit dat je soms anders kunt reageren op situaties dan dat hij/zij zelf zou doen. Wederzijds respect is in dit geval het “magische” woord dat er voor zorgt dat jullie band in tact blijft.

Friends Forever??

Dat is iets wat kan en heel mooi is, een levenslange vriendschap. Trouw door dik en dun, ook als een van de twee of beiden een relatie of kinderen krijgen. Dit zijn unieke vriendschappen die (helaas) niet iedereen meemaakt. 

In de praktijk is het vaak anders. De vrienden die je ontmoet zullen mensen zijn die een tijdje op je pad komen, naast en met je mee lopen. Jullie zullen van elkaar leren en genieten van de tijd die jullie samen meemaken. Na een tijdje, dat kunnen maanden of jaren zijn, zullen jullie wegen scheiden en komen er weer andere vrienden voor in de plaats.

Dit is een natuurlijk proces, je groeit beiden waardoor je gemeenschappelijke levensdoelen anders worden en je soms, letterlijk, uit elkaar groeit. Dit is het zogenaamd “verwateren”. Het is niet erg, je zult merken dat dit proces meestal langzaam en geleidelijk verloopt. Indien dit van één kant komt dan kun je eventueel proberen, net zoals in een liefdesrelatie, door middel van praten te zien of de vriendschap er nog is en gered kan worden of dat het echt voorbij is. 

Heb jij echte vrienden, of ben je op zoek naar een vriend die voor je door het vuur gaat?

Wees dan in jouw vriendschappen zoals jij zou willen dat een vriend voor jou is, investeer, koester, geef, neem, deel en geniet!

Een vriend is iemand die je verleden begrijpt, 

in je toekomst geloofd,

en je accepteert zoals je bent

 

 

 

 

Related Posts