Powervrouw

Dit blog schrijf ik op 8 maart, Internationale Vrouwendag. Een dag waarop jij als vrouw extra in de schijnwerpers staat, juist vanwege dat vrouw zijn. Je zorgzame en liefdevolle rol als moeder, vriendin, zus, echtgenote wordt door de hele wereld gekoesterd. Hoe mooi is dat!

Uiteraard is dit artikel niet enkel bedoeld voor hooggevoelige vrouwen maar ook prima te lezen door de hooggevoelige man, er zijn veel overeenkomsten in je beleving.

De hoogsensitieve vrouw en de maatschappij


Maar hoe is dat in het dagelijks leven? Als je moet knokken om jezelf staande te houden in een maatschappij die over het algemeen toch hard en zelfzuchtig is? Kun jij je “zwakke” krachten zoals liefde, zorgzaamheid, empathie wel voldoende toelaten in je dagelijks leven? 

Zeker als je een baan hebt is het over het algemeen best lastig. Er wordt een zekere vorm van presteren van je verwacht. Er is meestal weinig tijd en ruimte voor emoties. Ook zijn er veel prikkels gedurende de dag die je kunnen afleiden van hoe jij je op een bepaald moment voelt.

Van de hedendaagse werkende vrouw wordt verwacht dat ze onafhankelijk is, sterk, zelfstandig en dan het liefst ook nog flexibel. De meeste hsp-vrouwen hebben moeite om aan deze eisen te voldoen omdat we simpelweg meer tijd nodig hebben om tot die gewenste eigenschappen te komen.

Ontdekken en (h)erkennen van hooggevoeligheid


Voordat we onszelf goed kunnen ontwikkelen in de maatschappij zijn er heel wat lessen die geleerd moeten worden. De generatie die nu opgroeit is zich bewust van hooggevoeligheid en zal, gelukkig, meer openstaan voor emoties en gevoeligheid van zijn of haar medemens. Maar de generatie vrouwen die geboren zijn voor de eeuwwisseling, ontdekten vaak pas later in het leven dat ze HSP zijn. Wat dan volgt is een periode van het spreekwoordelijke kwartje dat valt.

Je zult ontdekken waarom de dingen in het leven zijn gegaan zoals ze zijn gegaan. Je gaat je sterke en zwakke plekken ontdekken, leren (h)erkennen en hopelijk ook waarderen. Er ontstaat een besef waarom je emotioneler reageert op bepaalde situaties. Je zult het zelfbeeld, dat je je hele leven al met je hebt meegedragen misschien wel willen of moeten herzien.

Een zelfbeeld dat in je jeugd al is ontstaan en waar je hele omgeving invloed op heeft gehad. Had je begripvolle ouders die mee gingen in jouw HSP zijn dan heb je vast al goed leren omgaan met je emoties en begrijp je deze beter. Ben je echter opgegroeid in een gezin waar geen ruimte was voor (hoog)gevoeligheid dan is er in de loop der jaren een zelfbeeld ontstaan dat vooral gericht is op jezelf wegcijferen en er niet mogen zijn zoals je bent.

Een zelfbeeld dat vaak gebaseerd is op de “eisen” van anderen. Je ontwikkeld allerlei strategieën om om te gaan met je gevoeligheid en om te willen voldoen aan de eisen die onze samenleving ons oplegt. Vraag is of je dan toekomt aan je eigen gevoelens en behoeftes. Soms is het zelfs zo dat je jezelf anders of beter voor gaat doen om maar aan de verwachtingen van anderen te kunnen voldoen.

Je bent als HSP vaak van nature al perfectionistisch ingesteld en om je plekje veilig te stellen in de samenleving kan dit vaak doorslaan waardoor je constant op je tenen moet lopen en je jezelf steeds opnieuw moet “verbeteren”. Je gaat steeds vaker je grenzen verleggen om maar te kunnen voldoen aan de eisen die je worden gesteld. Omdat je zoooo graag goed wilt zijn in wat je doet, doe je meer dan je stinkende best en wordt de lat vanzelf, en door je eigen toedoen, door anderen steeds hoger gelegd. Gevolg is dat je vreselijk vermoeid kunt raken en gevoelig bent om overspannen te raken of in een burn-out terecht komt.

Wat kan ik dan doen om ervoor te zorgen dat het wél werkt?


Wat kun je doen als je je bewust bent van het feit dat je HSP bent en om ervoor te zorgen dat dit niet tegen je, maar juist vóór je gaat werken?

Het allerbelangrijkste is LUISTEREN naar je intuïtie. Je intuïtie is bovenmatig ontwikkeld als je hoogsensitief bent, gebruik deze dan ook waar het voor bedoeld is!

Hieronder vind je enkele bruikbare tips, niet enkel in je baan maar ook in het dagelijks leven.

  • Stel grenzen
  • Zeg eens “nee”
  • Werk niet altijd 200%, 100% is meer dan voldoende
  • Werk structureel het aantal uren waarvoor je bent aangenomen, niet meer
  • Laat de problemen van de ander wat vaker bij de ander
  • Je eigen werk is voldoende voor jou, neem er geen werk van een ander bij
  • Spreek het uit als iets niet gaat zoals jij wilt
  • Vraag eens om een wederdienst als je iets voor een ander hebt gedaan
  • Zorg voor een rustmoment als je het nodig hebt
  • Overleg met anderen als het niet lukt, blijf niet doormodderen

Tsja, als je zo naar bovenstaande tips kijkt dan zeg je vast bij jezelf….”Ja, dat moet ik doen, dat heb ik nodig”, of “Dit zou zoveel kunnen veranderen in mijn dagelijks leven” Maar…het dan ook daadwerkelijk doen dat is een stuk lastiger.

Je kunt bang zijn om je baan te verliezen (en die liggen nu eenmaal niet voor het oprapen deze tijd). Je kunt bang zijn om een ander te kwetsen. Je kunt denken dat je minder gemotiveerd overkomt of denken dat je niet zo goed bent als je denkt te zijn 😉 en zo zijn er tientallen redenen op te noemen om door te gaan met jezelf langzaam maar zeker op te laten branden. Het heet niet voor niets een burn-out. Je kunt letterlijk opbranden door niet te luisteren naar je intuïtie.

Realiseer je dat jouw baas niets heeft aan een werkneemster die constant tegen oververmoeidheid aanloopt, je presteert daardoor niet meer dan 60 á 70% van je werkelijke kunnen.

Probeer tijdens een overleg met je meerdere eens aan te geven dat je hebt laten zien dat je tot veel bereid bent maar dat het je lichamelijk te veel wordt. (Persoonlijk zou ik niet aangeven dat dit ook geestelijk zo kan zijn, niet iedere baas heeft daar begrip voor).

Geef aan dat je je werk erg leuk vind en dat je blij bent met je baan en je collega´s maar dat je ook behoefte hebt aan tijd voor jezelf. Dat je thuis ook bezigheden hebt, een partner, gezin en/of hobby´s.

Néém je pauze of rustmoment! Als je dit lastig ga dan even bewust van je plek weg. Loop wat vaker naar de koffieautomaat (liever thee natuurlijk..maar dit terzijde 😉 ) zodat je even een break hebt van je bezigheden. Als het kan is het beste wat je kunt doen even de buitenlucht in in je pauze. Adem een paar keer bewust diep in en uit…de frisse lucht is vast en zeker beter dan de lucht waarin je werkt! 

Je hebt ook handige meditatie apps waar je speciale korte meditaties vindt die je op je werk of thuis kunt doen. Een minuutje of 5 doet al wonderen.

Zet je trots opzij en vraag die collega eens om hulp. Je wordt er niet minder van en in de ogen van je collega´s ook vaak meer een gewoon mens dan een “superwoman” die altijd maar doorgaat en nooit eens nee zegt!

Het woordje “Nee” is niet voor niets bedacht! Het betekend namelijk het aangeven van je grens. Het tegenovergestelde van “ja…ik doe het wel, geen probleem” of het “natuurlijk, geen moeite, ik was zelf toch al bijna klaar met mijn eigen werk”. Gebruik het woordje nee waarvoor het is bedoeld. Om jezelf te beschermen, om niet over die grens heen te gaan. Om te presteren naar je kunnen en niet erboven.

Mijn ervaring is dat als je het uitspreekt,  het voor je meerdere of je collega´s vaak als een complete verrassing komt. Je bent nu eenmaal een kei in het je anders voor doen dan dat je je voelt..

Powervrouw??

Gebruik je intuïtie, het is een van de beste hulpbronnen van je HSP zijn! Als je intuïtie zegt dat je beter een stapje terug kunt doen, geef dat dan aan en doe het. Als het zegt dat het erbij kan, doe het dan gerust. Als je intuïtie nee zegt, zeg dan ook nee.

Toegeven,  het is best eng om te luisteren en te handelen naar je intuïtie. Mensen om je heen zullen de eerste keren raar opkijken bij een “Nee” of als je opkomt voor jezelf. Maar realiseer je, de weg terug van overspannen zijn of een burn-out is een lastige en lange weg die je écht kunt voorkomen door gebruik te maken van je kracht als HSP.

Bovenstaande geldt uiteraard niet enkel in de werkende maatschappij, ook als je niet werkt maar thuis bent of studeert kun je in soortgelijke situaties komen waarin er meer van je wordt gevraagd dan dat je kunt of wilt geven. Ook dan zijn bovenstande tips te gebruiken.

Door gebruik te maken van al je mooie eigenschappen en gaven van het hoogsensitief zijn (zie ook dit artikel over de fijne kanten van een HSP zijn) kun je jezelf ontwikkelen tot een échte, oprechte Powervrouw, één vrouw die zichzelf kent, begrijpt, liefheeft en daardoor de krachten van alles wat ze in zichzelf heeft, (h)erkent en gebruikt. Ze deelt en toepast om de wereld een heel klein beetje naar haar hand te kunnen zetten zodat die soms “grote boze” wereld een klein beetje menselijker en mooier wordt!

 

 

 

 

Gerelateerde berichten