Ben jij jezelf…of ben jij zoals de ander je graag wil zien?

Being-yourself

Een strijd die altijd wel ergens in je achterhoofd gaande is…

Als je hooggevoelig bent is er vaak een strijd gaande in je binnenste ik. De drang om je steeds aan te willen passen aan de ander; je collega´s, je familie, vrienden of zelfs aan je partner.

Dit is niet zo vreemd, je wilt immers dat iedereen die een plekje heeft in jouw wereld zich fijn voelt in jouw omgeving en met jou als persoon.

De kunst is om hierbij niet je eigenwaarde te verliezen en dat kan erg lastig zijn als je een HSP bent. 

De wereld om je heen laat vaak zien en merken dat je anders bent, soft, vaag, verlegen, teruggetrokken, stil en nog veel meer (voor)oordelen komen er langs.

Wat kun je doen om, in de wereld waar je soms lastig in past, te zorgen voor een sterk zelfbeeld? Om jezelf niet te verliezen in de wens van de ander maar te zijn zoals je wilt zijn?

Onderstaande affirmaties, dus zinnen vol positiviteit en kracht die je regelmatig en naar behoefte tegen jezelf kunt zeggen, kunnen je hierbij helpen.

 • Ik ben uniek, van mij is er maar één.
 • Ik hou van mezelf, precies zoals ik ben.
 • Ik respecteer de ander, de ander mag mij ook respecteren.
 • Ik ben waardevol, zowel voor mezelf als voor anderen.
 • Ik verdien het beste, ik werk er elke dag voor.
 • Ik ben, met alle littekens die ik onderweg heb opgedaan, een prachtig persoon.
 • Ik ben zo sterk als ik wil zijn.
 • Ik geef dus ik mag ook ontvangen.
 • Mijn eigen plek is een plek waar ik recht op heb.
 • Mijn kracht mag mijn zwakte zijn.
 • Vandaag ben ik volledig mezelf, ongeacht wat dit met een ander doet.
 • Vandaag zeg ik bewust nee voor mezelf, waar ik anders ja zou zeggen voor de ander.

Dit zijn een paar voorbeeldzinnen die je kunnen helpen om te geloven in jezelf, je sterk en krachtig te maken. Verzin er zelf zoveel bij als je wilt. Ze zijn van en voor jou!

Je kunt de zinnen die voor jou belangrijk zijn op geeltjes plakken en ophangen zodat je ze regelmatig tegenkomt. In je portemonnee stoppen, op het toilet hangen, op je hoofdkussen of in je broodtrommel. Ook kun je, zoals ik zelf heb gedaan een pot maken waarin je jouw affirmatiezinnen stopt. Haal er elke dag eentje uit, zeg het om extra te bekrachtigen hardop en herhaal het in de loop van de dag nog een paar keer.

De kracht van affirmaties zit hem dan ook in het herhalen. Hoe vaker je het herhaalt en er in geloofd, hoe meer invloed het heeft op jouw gemoedstoestand.

Hoe raar het ook klinkt, en hoe lastig het ook mag lijken, zeg het eens tegen jezelf als je in de spiegel naar jezelf kijkt. Een beetje onwennig misschien de eerste paar keren maar geloof me, het went :-). Je zult zien dat het na een paar keer een positieve invloed heeft op je zelfvertrouwen. En dat is fijn, toch?

En als je een zwak moment hebt, in een dip zit, teleurgesteld bent..vergeet niet dat er altijd mensen om je heen zijn die onvoorwaardelijk veel van jou houden…omdat zij zien wie je werkelijk bent, je accepteren zoals je bent..je waarderen om wat je bent…JEZELF!

Fijne dag!

Irina

 

 

Related Posts