HSP en prikkels, hoe ga jij daar mee om??

Als HSP ben je extra gevoelig voor prikkels. Dit geldt voor vervelende prikkels maar gelukkig ook voor fijne prikkels. Als HSP komen deze prikkels extra duidelijk bij je binnen. Als het om enkele, of positieve prikkels gaat is dit geen probleem en kunnen je hersenen en zintuigen dit goed verwerken.

Maar wat als er teveel prikkels binnenkomen??  

Op zo´n moment kan het gebeuren dat je je vervelend gaat voelen, hoofdpijn krijgt, duizelig of misselijk wordt, gaat hyperventileren, moet huilen, je een enorme drang krijgt om je terug te trekken enzovoort.
Prikkels

Wat zijn nou die bewuste prikkels waarop we kunnen reageren?

Dit zijn alle signalen die worden opgepikt door je zintuigen;

 • Voelen*
 • Ruiken
 • Proeven
 • Horen
 • Zien

Dus sterke geuren die je tegenstaan, subtiele geuren waar je blij van wordt, eten of drinken wat je echt niet lekker vindt of juist een heerlijke maaltijd waar je van geniet. Prachtige muziek die je raakt of vervelende geluiden die je irriteren. Een mooi schilderij, de aanblik van het groen in de natuur, of felle lichtflitsen in bijvoorbeeld een club, of in het donker te felle autoverlichting. Uiteraard zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.

*Voelen heeft twee variaties, namelijk het fysiek voelen, dus aanraking, pijn, kou, warmte, streling etc. Daarnaast kun je ook energetisch voelen, dus het aanvoelen van de sfeer als je ergens bent, de emoties van anderen etc.

Iedereen zendt deze energie uit, zonder zich er van bewust te zijn. Als HSP pik je deze energie onbewust direct op, dit is niet altijd erg. Maar het is fijn dat als je die energie van de ander(en) als negatief ervaart dat je je ervoor kunt afsluiten.

Tips

Onderstaand vind je een aantal tips die je kunnen helpen om je beter af te sluiten voor te veel prikkels of om te leren ze selectief toe te laten.

Om er voor te zorgen dat deze tips werken is het heel belangrijk dat je voor jezelf bepaald dat je deze tips nodig hebt en ook wilt gebruiken.

Terugtrekken

Als HSP kan een situatie je soms te veel worden, je kunt dan denken aan; de sfeer die niet prettig is, te veel mensen om je heen, te veel (harde) geluiden, te felle verlichting of hoogoplopende emoties.

Is dit het geval dan is een goede optie om je (even) terug te trekken. Ga de ruimte uit, excuseer je en vertrek helemaal, ga even naar het toilet of naar buiten, of ga zoveel mogelijk naar de buitenrand van de ruimte als je absoluut niet weg kan. Als je aan de buitenrand bent en het is je nog te veel, doe dan deze ademhalingsoefening.

Adem rustig en langzaam diep in door je neus, hou een paar seconden vast en adem weer rustig en langzaam uit door je mond. Een keer of drie, vier is voldoende. Je focust je dan even helemaal op jezelf en kunt er weer even tegen. Als het mogelijk is doe je even je ogen dicht zodat je je echt even kunt afsluiten maar als dit niet gaat kun je gewoon je ogen openhouden. Voordeel van deze oefening is dat niemand het hoeft te merken.

Stilte momenten

Om er voor te zorgen dat je je negatieve prikkels van de dag kunt ontladen is het een heel fijne tip om elke dag een stilte moment in te plannen. Dit is een hele belangrijke tip, het zorgt er namelijk voor dat je de negatieve prikkels van de dag kunt loslaten en je energie niveau weer op peil kunt brengen.

Je kunt dit doen door bijvoorbeeld aan het einde van een drukke activiteit of werkdag 5 á 10 minuten af te zonderen in een rustige ruimte waar je weinig tot geen geluiden van buiten of je omgeving hoort. Heb je die mogelijkheid niet dan kun je er voor kiezen om oordopjes te dragen. Gebruik hiervoor oordopjes die prettig zitten en je niet irriteren.

Mediteren

Meditatie is iets wat sommige mensen wat zweverig vinden klinken. Dit is het echter niet, het is een hele fijne en ontspannende methode om alle negatieve energie los te kunnen laten. Je kunt dit ´s avonds doen als je thuiskomt na een inspannende dag. Ga dan vooral lekker op je bed liggen en doe de gordijnen dicht. Na een korte meditatie voel je je weer als herboren. Je kunt ook ´s morgens mediteren om te zorgen dat je energie niveau een extra boost krijgt zodat je een lastige dag sterk in kunt gaan. Tot slot, en het meest voor de hand liggend; de slaapmeditatie. Er zijn verschillende slaapmeditaties die er voor zorgen dat je je prikkels van de dag kunt neutraliseren en volledig kunt ontspannen zodat je goed slaapt.

Er zijn diverse meditatie apps te vinden die je op je telefoon kunt gebruiken en als je op YouTube zoekt op meditatie dan vind je er ook heel veel.

Tip; Luister voordat je gaat mediteren naar de stem, het is belangrijk dat je de stem prettig vindt. Je moet er immers een tijdje naar luisteren en als je je irriteert aan de stem van iemand werkt het beslist averechts.

Korte meditatiesessies kunnen heel prettig zijn om bijvoorbeeld tussen de middag te doen. Ik ging zelf vaak tussen de middag wandelen en luisterde dan via mijn headsetje of koptelefoon naar een korte meditatie. Buiten zijn en mediteren is een fantastische combinatie.

De natuur in

Wat voor mij echt het allerbeste werkt is een heerlijke wandeling in het bos, strand, bergen of hei. Ik combineer dit met de oefeningen die ik ook tijdens mijn coaching gebruik. Door in de natuur te zijn en de natuur bewust in je op te nemen ontdoe je je van alle negatieve prikkels die je hebt ondervonden. Geniet vooral van het wandelen en ervaar alles wat je voelt heel bewust. Dus voel de wind! Ruik de bladeren! Proef het zoute van het zeewater op je lippen. Voel hoe je voeten de grond raken. En wandelen in de regen vervelend? Nee hoor, je moet je er wel even toe zetten en je er goed op kleden, daarna spoel je letterlijk alle prikkels van je af. Bijkomend voordeel is dat het meestal heerlijk rustig is. 

Als je graag in de natuur bent en wilt leren wat de natuur je nog meer te bieden heeft als HSP neem dan een kijkje op deze pagina

In bad, douchen of een voetenbad*

Ik neem in elk geval één keer per week een uitgebreid bad. De badkamer is dan voor mij en niemand mag mij storen. Ik brand wat geurkaarsjes die mij extra helpen onspannen en doe niets…behalve genieten en tot rust komen. 

Als je geen bad hebt is warm douchen, of een lekker warm voetenbad nemen, een prima alternatief. Zorg ook dan dat je dat in een rustige omgeving kunt doen. 

Tip voor de ochtend; Douche koud na. Het is even wennen de eerste paar keren en het hoeft ook zeker niet lang. Het is erg goed voor de doorbloeding van je huid maar zorgt ook voor een heerlijke energie boost en plaatst je in het hier en nu. Droog je daarna stevig af zodat je van top tot teen tintelt. In de winter heeft het ook nog eens tot voordeel dat je je dag lekker warm begint!

Tip voor de avond; Als je je bad neemt ter ontspanning, vlak voordat je gaat slapen, droog je dan niet af maar dep je droog met een zachte handdoek. Smeer je daarna van top tot teen in met een basis huidolie waaraan je wat druppels lavendel toevoegt. Als je niet van lavendel houdt kun je ook een Arnica olie gebruiken. Je zult slapen als een roos!

Gebruik in je bad 4 eetlepels backing soda en voeg er een paar druppeltjes lavendelolie ter ontspanning aan toe. Als je een bad neemt voordat je nog ergens heen moet kun je citrus of sinaasappelolie nemen, dit werkt opwekkend. Backing soda heeft trouwens dezelfde werking als een thermaal bad. Je eigen kuuroord in je badkamer dus! Bij een voetenbad kun je hetzelfde gebruiken. Wel de hoeveelheid aanpassen 😉

Voeding

Voeding is iets waar we gelukkig steeds meer mee bezig zijn. Ik werk zelf ook met voedingsadviezen op maat op basis van Ayurvedische technieken. Inmiddels is duidelijk dat veel van onze voedingsgewoontes niet altijd een even positief effect hebben op onze gesteldheid. Ieder mens zit anders in elkaar en reageert verschillend op voeding.

Tip; Eet zoveel mogelijk vers, liefst biologisch. Eet niets wat je niet lekker vindt. Als je iets echt niet lekker vindt is dit iets wat hoogstwaarschijnlijk niet goed is voor jouw lijf. Ook dit zijn intuïtieve signalen waar je zeker naar mag luisteren. Als je ergens van geniet doe dit dan bewust. Je verwent je lichaam, dit geeft hele positieve energie.

Inkoppertje natuurlijk, maar vermijd junkfood. Hieraan worden zoveel ongezonde dingen toegevoegd die een negatief effect hebben op zowel onze geestelijke gesteldheid als op onze lichamelijke gezondheid. Alles wat je eet of drinkt; met mate. Een biertje of wijntje mag best, maar beperk het. Een keertje een patatje mét, natuurlijk… maar niet elke week. 

Zorg er verder voor dat je het gebruik van te scherpe kruiden vermijd. Dat je je voeding minimaal 2 uur kunt laten zakken voordat je gaat slapen. Vermijd het drinken van koffie (zeker voor het slapen gaan), cafeïne is voor geen enkele HSP goed. Wil je toch graag koffie drinken kies dan voor een goede cafeïne-vrije variant. Of doe net als ik; drink thee! Er zijn zo verschrikkelijk veel thee variaties op de markt, er zit er vast wel eentje bij die jij lekker vindt. Af en toe een keer een “echte” kop koffie is natuurlijk geen zonde. Ik drink ook graag een kopje Italiaanse, of Portugese espresso. Maar dan wel in de ochtend, ná het ontbijt en niet vaker dan één keer in de week. En weet je, ik geniet er dan extra van! 

Energetisch afsluiten

Hier heb ik het vooral over energetische prikkels. Als iemand bijvoorbeeld te dicht in jouw persoonlijke ruimte komt. Je persoonlijke ruimte (ook wel aura genoemd) is de cirkel om je heen die jouw eigen plekje is. Deze cirkel is niet altijd even groot. Dit is afhankelijk van jouw stemming en energetische conditie. Als je bijvoorbeeld moe, overprikkeld, boos of verdrietig bent is de cirkel van je persoonlijke ruimte kleiner dan wanneer je je fijn voelt.

Mensen bij wie je je veilig en vertrouwd voelt kunnen meestal dicht bij jou komen zonder dat je je het gevoel krijgt om je terug te trekken of af te sluiten voor die persoon(en). Daarentegen is het zo dat als je bij iemand een negatief gevoel krijgt, of als iemand een emotie toont waar jij op dat moment gevoelig bent of niet voor openstaat wil je je het liefst terugtrekken zodat de ander je niet kan benaderen of in je nabijheid kan komen.

Soms kun je, zonder aanwijsbare reden, het gevoel hebben dat je iemand niet in je aura kunt verdragen. Je bent je er niet bewust van dat je je dan (soms letterlijk) terugtrekt van die ander, puur om ervoor te zorgen dat je jouw persoonlijke ruimte “schoon” kunt houden. Dit komt doordat je als HSP zo sensitief bent dat je ook zonder verbaal contact met de ander de emoties kunt aanvoelen.

Een simpele oefening als je merkt dat iemand te dicht in jouw aura komt is om even op te staan of iets ruimer te gaan zitten, iets te pakken, een kop koffie of thee te halen etc. Op deze manier doorbreek je het energiekoord dat er, al dan niet bewust, tussen jou en de ander(en) is. Je zult merken dat je op een bepaald moment supersnel aanvoelt of je iemand wilt toelaten in je aura of dat je je moet afsluiten voor iemand. Als je dit doorhebt scheelt je dat enorm veel energie. 

Ook de ademhalingstechniek die ik hierboven heb genoemd bij de tip Terugtrekken kun je bij energetische overprikkeling gebruiken.

Hoe meer je je bewust bent van je persoonlijke ruimte hoe makkelijker je kunt leren om deze voor jezelf te respecteren.

Wat kunnen signalen zijn dat je een negatief persoon teveel toelaat in jouw persoonlijke cirkel:

 • Je bent moe als je met die persoon een gesprek hebt gevoerd
 • Je voelt je verdrietig, ongelukkig, boos
 • Je wilt absoluut niet door de ander worden aangeraakt
 • Je hebt het gevoel dat je gaat hyperventileren of flauw gaat vallen
 • Je hebt een teleurgesteld gevoel na de ontmoeting

Bij mensen die jou een positief gevoel geven is dit niet zo;

 • Je wordt dan blij van het contact met de ander
 • Je krijgt een gevoel van opladen door dit contact
 • Je voelt je lichamelijk op je gemak en sterk
 • Je wilt de ander graag in je (dichte) nabijheid
 • Je hebt er geen moeite mee als de ander je aanraakt

En hier ligt ook een trigger voor jezelf. Jij bent belangrijk en het waard om goed voor jezelf te zorgen en op te komen. Per slot van rekening heb je je hele leven met jezelf door te brengen, zorg dat je dat dan op zo een plezierige manier en vol zelfliefde kunt doen. Accepteer je persoonlijke ruimte en verzorg deze dagelijks. Net zoals je elke dag eet, drinkt of je tanden poetst. 

Luister altijd naar je intuïtie. Als HSP is je gevoel zo sterk ontwikkeld dat het een groot voordeel kan zijn om antwoorden te krijgen. Als je gevoel zegt dat iets of iemand niet goed is voor jou, op welk gebied dan ook, dan is dit meestal zo. Als iedereen zegt dat je iets beter niet kunt doen en jij denkt dat je het wel moet doen is het meestal iets wat goed uitpakt. Leer hier op te vertrouwen. Natuurlijk heb je het ook wel eens mis, je bent immers niet perfect 🙂

Door dit veel te oefenen, dus door het gewoon vaak te doen leer je veel over jezelf. Wat je kunt en niet kunt, waardoor je je goed voelt en wat je een onprettig gevoeld geeft en wat je wilt maar vooral ook wat je niet wilt. 

Mocht je meer willen weten over hoe om te gaan met jouw HSP zijn, hoe te leren luisteren naar je intuïtie en er gebruik van te maken, handvatten te krijgen om met valkuilen om te gaan? Jezelf en je unieke eigenschappen beter te leren (her)kennen?

Op deze pagina´s vind je meer informatie over mijn manier van coachen en de speciale HSP vakantieweken die ik organiseer.

Ik heb dit artikel met veel plezier geschreven. Het is ontstaan vanuit mijn ervaringen met andere HSP-ers tijdens het coachen, door heel veel te lezen over hoogevoeligheid, hoogsensitiviteit en door bewust naar mezelf te kijken en daarvan te leren. Ik deel het graag met jou.

Fijne dag enne….vergeet niet elke dag even in de spiegel te kijken en “Ik hou van jou” te zeggen tegen je spiegelbeeld 🙂

Irina

 

To-love-oneself

 

 

 

 

Related Posts

Geef een reactie