Heerlijk brood wat goed vult en je kunt eten als een volwaardig ontbijtje. Maar ook lekker als lunch, bij de thee/koffie of gewoon zomaar tussendoor. Door het deeg van spelt- en amandelmeel is het een vullend brood maar toch heerlijk fris door de yoghurt en cranberry´s.
Wat heb je nodig;
Beslag
- 250 gram speltmeel
- 250 gram amandelmeel
- 400 ml yoghurt
- 3 eieren
- 3 (rijpe) bananen
- 3 theelepels bakingsoda
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 3 eetlepels palmsuiker (je kunt ook andere suiker gebruiken of de suiker weg laten)
- snufje zout
Vulling
De ingrediënten voor de vulling kun je uiteraard naar eigen inzicht toevoegen, de rozijnen en hazelnoten zijn wel een prima basis.
- zoveel (ongezwavelde) rozijnen als je wilt (ik heb er 4 handjes in gedaan)
- flinke hand cranberry´s (kunnen zowel gedroogde als verse zijn)
- 1 handje hazelnoten
- 1 handje pecannoten
- 3 eetlepels kokosrasp
- beslagblik voor brood (gewoon bakblik is net iets te klein)
Bereidingswijze;
Week de rozijnen even voor in een bakje water.
Neem een grote beslagkom en meng het amandelmeel en speltmeel, bakingsoda, bakpoeder, kaneel, suiker en zout goed door elkaar. Voeg dan de eieren, bananen en de yoghurt toe en mix door elkaar heen. Het mengsel is wat dunner dan normaal brooddeeg, dit komt door de yoghurt, hierdoor plakt het ook een beetje.
Roer nu met een lepel de ingrediënten voor de vulling en de geraspte kokos toe. De noten heb ik klein gemaakt, de rozijntjes goed laten uitlekken. Uiteraard kun je naar eigen inzicht variëren met allerlei noten en gedroogde fruitjes die je lekker vindt.
Doe het deeg in een cakeblik en zet het 35/40 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Bij mij is het meestal zo dat als je het brood begint te ruiken dat ie klaar is, check nog even met sateprikker of deze er gemakkelijk uitkomt, dan is ie zeker klaar. Het deeg blijft van binnen een klein beetje vochtig, dit hoort 🙂