Ik hou erg van de Mediterraanse keuken, het is een keuken vol kleuren, geuren en smaken. In dit recept gebruik ik onder andere de “vergeten” groente pastinaak, gekleurde wortel, ui en aardappel..met heerlijke verse kruiden zoals tijm en rozemarijn. Daarnaast gemarineerde kipfilet in stukjes. Deze voeg je later toe dus je kunt het gerecht ook vegetarisch eten door de kip weg te laten. Het recept is erg gemakkelijk om klaar te maken maar hou wel rekening met een lange oventijd, ongeveer 40/50 minuten. Dit recept is geschikt voor 4 tot 6 personen.
De pure, heerlijke kipfilet komt zoals gebruikelijk van de Kromhoekster kip.
Wat heb je nodig;
- 500 gram kipfilet
- olijfolie
- 2 grote pastinaken
- 1 bosje gekleurde wortelen (de paarse laat je er uit, anders is alle groente paars 🙂 )
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 4 aardappelen
- 6 á 8 zongedroogde tomaatjes
- takje rozemarijn
- takje dille
- snufje paprika poeder
- Italiaanse kruiden
- 2 theelepels tomaten-basilicum home made Tapenade of kant en klaar uit een potje.
- peper en (Himalaya)zout naar smaak
Marinade
Snijd, indien niet voorgesneden, de kipfilet in reepjes. Doe de kipfilet in een glazen kom of schaal. Voeg twee eetlepels olijfolie, Italiaanse kruiden, peper, zout, paprikapoeder naar smaak. Meng dit door elkaar en pers er tot slot een teentje verse knoflook doorheen. Laat even intrekken.
Bereidingswijze groenteschotel
Was de aardappelen, wortels, en pastinaak. Schil de pastinaak en wortel met een dunschiller, laat de aardappelen in de schil maat zorg dat ze goed schoon zijn. Snij de groente in kleine plakjes van ongeveer een halve cm dik. Doe alles in een glazen ovenschotel en voeg een flinke scheut olijfolie, zout, Italiaanse kruiden, paprikapoeder en peper naar smaak toe. Snij nu een stuk of 4 gedroogde tomaatjes in kleine stukjes en roer samen met een half teentje uitgeperste knoflook en de tapenade door het mengsel heen. Snij de sjalotjes door de helft en fruit ze in een pan even kort aan met de rest van het teentje knoflook. Als ze wat bruin en glazig zijn geworden voeg je ze toe aan de groenteschotel. Zet de groenteschotel nu voor een half uurtje, onder AF EN TOE DOORROEREN, in een voorverwarmde oven op 200°.
Na ongeveer 40 minuten in de oven wordt het tijd om de kipfilet aan te bakken, als je deze wilt toevoegen aan de ovenschotel. Verhit olijfolie en bak daarin op hoog vuur de kip heel kort aan, zodra het gaat kleuren is het voldoende. Roer de kipfilet nu door de groenteschotel, verlaag de temperatuur nu naar 175° en zet het geheel nog een kleine 10 minuutjes in de oven.
Serveer er een lekkere basic salade bij van groene bladsla, veldsla, komkommer en tomaat, beetje olijfolie, citroen, peper en zout eroverheen en genieten maar!
Ik ben heel benieuwd of jullie het net zo lekker vinden als ik 🙂