Appelkruimeltaart met cranberry´s, kokos en noten..das andere koek :-)

appelcrumble-taart-spelt-amandel

Heerlijk, appels uit eigen tuin! Wat zullen we daar eens mee doen…nou ik heb een heleboel gerechten in gedachten van zoet tot hartig. Je zult dus nog wel een en ander aan recepten kunnen tegenkomen binnenkort 😉 Dit recept is voor een heerlijke appelkruimeltaart, of crumble pie zoals het ook wel wordt genoemd, met onder andere kokos en noten. Ik gebruikte voor dit recept een springvorm van 24 cm. Wat heb je nodig;

Bodem en korst;

  • 350 gram speltmeel
  • 175 gram amandelmeel
  • 175 gram kokosolie (ik gebruikte in dit recept een combinatie van de ontgeurde en de koud geperste omdat hier de geur en smaak nog aan zit) maar je kunt ook enkel gewone kokosolie of (room)boter gebruiken
  • 50 gram kokosbloesemsuiker, palmsuiker of andere suiker (je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de suiker weg te laten, het deeg kan het heel goed hebben)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 3 eetlepels (amandel)melk
  • 1 ei
  • snufje zout

Meng alle gerechten en kneed het met je handen tot een bal. Zet de deegbal even een half uurtje in de koelkast om te “rusten” Je hebt nu de tijd om de vulling te maken.

Vulling;

  • ongeveer 600 gram stevige, friszure appels ( 4 á 5 grote appels)
  • 100 gram gewelde rozijnen
  • 50 gram Cranberry’s (hoeft niet persé, ik had ze in huis 😉 )
  • 50 gram Pecan noten
  • 2 theelepels kaneel
  • 30 gram kokosrasp
  • eventueel wat citroen- of limoensap

Doe de rozijnen in een bakje water en laat ze wellen. Schil de appels en snij deze in kleine stukjes. Voeg nu de kaneel, kleingemaakte pecannoten, kokosbloesemsuiker, cranberry’s en kokos toe. Laat de rozijnen uitlekken, dep ze droog en roer ze door het mengsel heen. Besprenkel het geheel nu even met wat citroen/limoensap en roer een laatste keer goed door.

Verwarm de oven voor op 175°. Smeer de bodem en randen van de springvorm in met wat kokosolie of boter. Neem 3/4 van het deeg en beleg er de bodem en randen van de springvorm mee. Voeg bij de rest van het deeg wat speltmeel toe totdat het kruimelt. Nu kun je dit over de taart strooien en voorzichtig een klein beetje aandrukken. Zet de taart nu ongeveer 45 minuten in de oven. Als de taart gaat geuren en kleuren is ie meestal klaar. Haal de taart uit de oven en laat hem nog een minuutje of 10 staan om af te koelen, maak wel voorzichtig de rand van de springvorm los maar haal hem er niet af. En nu maar proberen om er niet van te snoepen 😉

Eet smakelijk!

Geef een reactie