Een bijzondere mix van groente, fruit en kipfilet. Als je absoluut niet van witlof houdt zou ik dit recept overslaan maar als je in bent voor een verrassende combinatie…go ahead!
De kipfilet komt zoals gebruikelijk weer van de Kromhoekster kip. Neem gerust eens een kijkje op de website en zie hoe en waarom deze kip de lekkerste (en gezondste) kip van Nederland is 🙂
Wat heb je nodig;
Kipfilet marinade
- 500 gram kipfilet
- 2 eetlepels sesam of wokolie
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 theelepel pittige currymix (of andere curry)
- 2 theelepels palmsuiker (of andere suiker)
- 1 theelepel kaneel
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels sesamzaadjes
- 1 eetlepel kokosrasp
- (himalaya)zout naar smaak
- peper naar smaak
Beslag
- 150 gram amandelmeel
- 100 gram speltmeel
- 5 eetlepels yoghurt
- 1 theelepel natriumbicarbonaat/baking soda
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 teentje knoflook
- scheutje ketjap manis
- snufje (himalaya)zout
- snufje peper
- 5 eieren
- 1 ei voor de toplaag
- 1 eetlepel palmsuiker (of andere suiker)
- scheutje amandel en/of kokosmelk
Vulling
- 4 appels (fris/zurige zijn het lekkerst)
- 100 gram rozijnen
- 10 gedroogde abrikozen
- handje gedroogde cranberry´s
- 4 stronkjes witlof
- 1 teentje knoflook
- 2 theelepels kaneel
- 1 sjalotje
- (himalaya)zout naar smaak
- peper naar smaak
- 2 eetlepels kokosrasp
- scheutje zoete ketjap
- scheutje amandel of kokosmelk
Bereiding
Snijd, indien niet voorgesneden, de kipfilet in reepjes. Doe de kipfilet in een glazen kom of schaal. Voeg twee eetlepels sesam of wok olie, de palmsuiker, kokosrasp en 2 eetlepels ketjap toe. Voeg nu de kruiden en de knoflook toe. Meng het geheel goed door elkaar en laat dit intrekken.
Week de rozijnen, cranberry´s en abrikozen voor in een bakje met water.
Doe het amandel en speltmeel in een beslagkom, voeg nu de eieren toe, 1 teentje knoflook, 5 eetlepels yoghurt, scheutje kokosmelk, scheutje ketjap manis, (palm)suiker, snufje (himalaya)zout, snufje peper en een schijfje uitgeperste citroen. Roer het met een garde tot een gladde massa, roer er vervolgens met de hand de bakingsoda en bakpoeder doorheen.
Kook de witlof, in stronkjes gesneden (snij het bittere hart er uit). Zodra de witlof heeft gekookt giet je deze af en laat het goed uitlekken)
Neem een grote kom en doe hierin de in stukken gesneden appels en de uitgelekte rozijnen, abrikozen en cranberry´s. Meng dit met de kokosrasp, (palm)suiker en kaneel goed door elkaar.
Bereidingswijze vulling
Verhit wat wok of kokosolie en bak daarin sjalotje, gember en knoflook even kort aan. Voeg nu de gemarineerde kipfilet toe en roerbak het kort (minuutje, niet langer zodat het mals blijft en niet uitdroogt).
Doe de beslagmix in een glazen ovenschaal, je kunt de beslagmix die in de beslagkom is achtergebleven gebruiken om het fruitmengsel in te doen zodat er wat beslagmix aan het fruit komt. Trek de stronkjes witlof een beetje uit elkaar en leg een laag op de beslagmix. Meng nu het fruit en de kip door elkaar in de beslagkom. Leg dit op de laag witlofblaadjes. Klop met de hand een eitje op met een scheutje kokos of amandelmelk, wat zout en peper naar smaak. Smeer dit uit over de kip/fruit laag.
Zet het gedurende 35/40 minuten in een voorverwarmde oven op 180°. Zodra er een mooie gebruinde korst op zit is de taart klaar.
Serveer met wat salade, zoals bijvoorbeeld deze frisse komkommer-koolrabi salade, tomaatjes en wat gezouten cashewnootjes.
Eet smakelijk!
Dankjewel voor je reactie. Persoonlijk vind ik dat het wel meevalt, het meeste heb ik standaard in huis maar koken is natuurlijk wel mijn passie. Of het ook zo duur is, dat kan ik natuurlijk niet beoordelen, ik kan niet in de portemonnee van anderen kijken. Amandelmeel is inderdaad wel een duurder artikel uit dit recept, dat gebruik omdat ik geen gewone tarweproducten gebruik, enkel volkoren speltmeel en amandelmeel. Overigens staan er nog meer recepten die wat minder gerechten bevatten, wellicht kun je daar iets vinden. Fijne dag, groet, Irina