Elke morgen drink ik dit “wonderdrankje”. Het helpt heel goed om je maag, darmen en lever te reinigen, je spijsvertering op gang te helpen en is een uitstekende ontstekingsremmer. Ook als je een griepje of flinke verkoudheid onder de leden hebt is het een goed hulpmiddeltje om daar snel van af te komen. Onderaan het recept leg ik je graag uit wáárom het zo´n booster is voor je gezondheid.
Bereiding;
Je neemt een groot theeglas, hierboven knijp je een schijf citroen uit, vervolgens voeg je hier een halve theelepel kaneel, een snufje peper en een halve theelepel kurkuma toe, roer dit door.
Kook voldoende water voor een kopje thee, schenk dit op het mengsel. Wacht even tot het water is afgekoeld naar ongeveer 40° en voeg dan een flinke theelepel koudgeslingerde of rauwe honing toe. Even doorroeren en rustig opdrinken. Tussendoor goed blijven roeren omdat de kruiden naar de bodem zakken.
Probeer het eens en je zult zeker merken dat je je beter voelt.
Belangrijk; drink dit op je nuchtere maag vlak ná het tandenpoetsen. Wacht na het drinken van jouw “Golden Sunrise” een half uurtje met iets eten of drinken om je darmen en maag in werking te zetten om het verteringspatroon op te starten en je tandglazuur de tijd te geven te herstellen na de citroenboost.
Vind jij het leuk om te weten hoe het nou zit met de werking van de ingrediënten die ik in dit recept heb gebruikt, lees dan onderstaand bericht waarin ik dit voor je heb uitgeschreven.
Kurkuma, of geelwortel, is één van de meest gezonde en krachtige kruiden die er in de natuur voorkomen. In Azië wordt het kruid al eeuwenlang in de Ayurvedische geneeskunst toegepast om ontstekingen te behandelen en helpten te helen en voorkomen. Kurkuma wordt gemaakt van de tot poeder gemalen wortel van een tropische plant die verwant is met gember. Kurkuma is sterk ontstekingswerend en verzacht de pijn, zwelling, koorts en verstopte ademhalingswegen. Het bevordert het losmaken van slijm en werkt antibacterieel, antiviraal, schimmeldodend en immuniteit verhogend. Het poeder bevat kurkumine, een sterke ontstekingsremmer en antioxidant die bovendien niet giftig is.Naast dat het een heel sterk ontstekingsremmende werking heeft bevat het nog meer erg prettige eigenschappen; Je kunt het gebruiken als prima aanvulling als je aan het afvallen bent, het biedt een goede bescherming en heling van de lever, het helpt je lichaam om te ontgiften als je het regelmatig gebruikt en het helpt ook uitstekend tegen hoofdpijn. Kurkuma kun je het best in combinatie met andere ingredienten gebruikt worden, omdat het anders niet goed door het lichaam wordt opgenomen. Het is noodzakelijk dat er cayennepeper of zwarte peper aan kurkuma wordt toegevoegd, dit vergemakkelijkt de opname.Je kunt kurkuma heel gemakkelijk verwerken in zowel warme als koude (smoothies bijvoorbeeld) gerechten of in soepen, sauzen, warme maaltijden…recepten te over. Als je bij zoeken (rechtsboven) Kurkuma intikt dan kom je het bij mijn recepten regelmatig tegen
Kaneel, wordt gemaakt van de bast van de kaneelboom en groeit in een tropisch klimaat. Om de stokjes te maken wordt de binnenste bast van de boom verwijderd, neergelegd om te drogen en tijdens het drogen krult de bast zich op waardoor een een kaneel “stokje” ontstaat. In zowel de Ayurvedische als de Chinese geneeskunde wordt het al eeuwen toegepast als ontstekingsremmend en helend medicijn. Kaneel bevat o.a. magnesium, ijzer en mangaan. Het gebruik van kaneel helpt tegen verkoudheid, misselijkheid, menstruatiepijnen, schimmelvorming zoals candida en ook tegen koude handen en voeten, kaneel is namelijk ook een kruid dat verwarmende eigenschappen heeft. In het geval van dit drankje is er nog een prettige bijkomstigheid, kaneel en honing versterken elkaars werking enorm!
Peper, van alle exotische kruiden is peper het meest veelzijdige en wereldwijd meest gebruikte kruid. Zwarte peper wordt aanbevolen bij een groot aantal aandoeningen en symptomen. Het is een uitstekend middel bij het stimuleren van een trage of zwakke spijsvertering en verhoogt de eetlust, het stimuleert de bloeddoorstroming en helpt goed tegen obstipatie, diarree en aambeien. Het heeft een ontstekingsremmende en pijndempende werking, hetgeen ook van nut is bij de externe toepassing bij bijvoorbeeld bij verkoudheid en droge hoest. Ook heeft het een positieve werking op ademhalings- en hartproblemen. Ook van peper is bekend dat het in combinatie met andere kruiden versterkend werkt.
Honing, één van de belangrijkste “regels” als je honing gebruikt, Gebruik altijd koudgeslingerde, onverhitte honing! Veel supermarkt honing is verhit waardoor de medicinale werking volledig teniet is gedaan. Biologische honing is altijd koudgeslingerd en is derhalve rijk aan geneeskracht. Als je het te duur vind, kun je ook overwegen om één klein potje goede honing aan te schaffen en dit enkel voor medicinale doeleinden te gebruiken.
Ben je verkouden, of heb je een zere keel? Gaf jouw moeder je vroeger ook niet een lepeltje honing als je keelpijn had? Een lepel honing kan heerlijk verzachtend werken. Als je de honing in je thee doet, doe dat dan niet in kokend water, maar laat je thee eerst afkoelen omdat anders de geneeskrachtige werking verloren gaat. Het is overigens de suiker in de honing die verzachtend werkt.Het dagelijks gebruik van honing en kaneelpoeder samen versterkt het immuunstelsel en beschermt het lichaam tegen bacteriële en virale aanvallen. Wetenschappers hebben ontdekt dat honing diverse vitamines en ijzer in grote hoeveelheden bevat. Naast dat het inwendig een probaat “medicijn” is wordt het ook al jaren toegepast op uitwendige wonden. In brandwondencentra wordt regelmatig met pure honing gewerkt en ook op puistjes of kleine ontstekingen op je gezicht kun je prima wat honing smeren, je zult zien dat je huid er wel bij vaart.
Citroen is rijk aan vitamine C en kalium, waardoor je hersenen en zenuwen gestimuleerd worden. Kalium helpt ook om hoge bloeddruk onder controle te houden. Citroenen stimuleren de afgifte van gal, waardoor maagzuur oprispingen en constipatie worden verminderd. Ook werkt citroensap als een krachtige detoxer op onder meer de lever. Door aanwezigheid van flavonoïden in citroen kan het ontstaan van een plaquelaag op de wanden van de bloedvaten (atherosclerose) worden voorkomen. Hierdoor neemt het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en beroerte af.