Lekker Italiaans pasta recept met een vegetarische swing. Dit recept is geschikt voor 4 á 6 personen. Met dit recept kun je laten zien én proeven dat vegetarisch koken beslist niet onderdoet voor koken met kip, vlees of vis.
Wat heb je nodig;
- +- 350 gram basic tofu
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 3 sjalotjes
- 3 teentjes knoflook ( 1 voor de tofu marinade en 2 om te bakken)
- 3 theelepels Italiaanse kruiden
- olijfolie
- 500 gram durum spaghetti (basilicum knoflook smaak)
- Parmezaanse kaas
- blikje geconcentreerde tomatenpuree (140 ml)
- 1,5 eetlepel van deze healthy tomaten-basilicum tapenade (maar kant en klare pesto mag natuurlijk ook 😉 )
- peper en zout naar smaak
Marineren van de tofu
Let op! Het marineren van de tofu doe je een dag van tevoren zodat de kruiden er goed in kunnen trekken.
Tofu is rijk aan plantaardige eiwitten, en kalium, fosfor, zink en magnesium. Daarnaast arm aan calorieen dus ook nog eens goed voor de lijn 🙂 Helaas heeft tofu van zichzelf weinig smaak. Je kunt dit gemakkelijk oplossen door de tofu vooraf te marineren. Dat het niet altijd met sojasaus of ketjap, dus volgens de Oosterse keuken hoeft, bewijst deze marinade wel. Het heeft wel wat tijd nodig, voor het lekkerste resultaat doe je dit best een dag van tevoren, als dit niet lukt is een paar uur van te voren een alternatief.
Snij de tofu in kleine blokjes en laat het goed uitlekken. Als het goed is uitgelekt leg je het op een theedoek, leg er een andere theedoek overheen en druk voorzichtig aan. Als ze goed droog zijn doe je de blokjes in een kom. Meng 4 eetlepels olijfolie met 3 theelepels Italiaanse kruiden in een schaaltje, pers er een teentje knoflook doorheen, voeg wat zout en peper naar smaak toe en roer goed door. Doe de tofu nu in een (glazen) schaal en meng de blokjes tofu met de marinade. Roer voorzichtig door zodat de marinade goed in de tofu kan trekken. Dek de kom af en laat de tofu een nacht (of minimaal 4 uur) in de koelkast om te marineren.
Bereiding
Snij de courgette in stukjes, zet ze onder water met wat zout. Snij nu de paprika en ui in stukjes. Laat de courgette uitlekken. Zet het water voor de spaghetti op en kook deze in circa 7 minuutjes gaar. Doe ondertussen olijfolie in een wok of koekenpan en bak hier de tofu een paar minuten op hoog vuur aan totdat het iets gaat kleuren, roer voorzichtig zodat de stukjes heel blijven. Voeg nog wat olie toe en doe de paprika en uitjes in de pan, fruit even aan en voeg de knoflook toe. Even doorbakken en na ongeveer een minuutje doe je de uitgelekte courgette erbij. Zet nu het vuur laag, even deksel op de pan. Voeg het blikje tomatenpuree, 3 blikjes water en 1,5 eetlepel tapenade toe. Laat een paar minuutjes smoren op laag vuur en roer het even goed door. Knip er als laatste wat fijngeknipte basilicum overheen, roer even door en je spaghetti is klaar voor serveren. Maak je spaghetti af met wat versgeraspte Parmezaanse kaas en serveer er wat salade van tomaatjes en komkommer bij. Tijd om te gaan genieten..Buon Appetito!