* Superlekker en suuuuuupergezond, lees maar :-)

2015-07-26_13.08.30[1]

Altijd fijn van de zondag…alles mag wat langer duren, je hebt wat meer tijd en dus ook meer ideeën. Ik bedacht voor jou dit overheerlijke recept voor je ontbijt, brunch of lunch…the choice is yours! Naast dat het een heerlijk gerecht is, bevat het erg veel gezonde ingrediënten waarvan ik lijnzaad, kokosrasp, hennepzaad en bijenpollen extra in het zonnetje zet, onder het recept vind je veel informatie over deze ingrediënten. Uiteraard bevat dit recept ook yoghurt, noten en fruit. Wat heb je nodig?

  • 200ml yoghurt (ik gebruikte voor dit recept biologische volle yoghurt)
  • 3 aardbeien
  • 1 abrikoos
  • 1 nectarine
  • 10 hazelnoten
  • 3 eetlepels kokosrasp
  • 1 eetlepel bijenpollen
  • 3 eetlepels (gebroken) lijnzaad
  • halve eetlepel hennepzaad
  • eventueel honing om te zoeten

Doe een laagje yoghurt in een kom, hierop strooi je voorzichtig de 3 eetlepels gebroken lijnzaad, dan de 3 eetlepels kokosrasp, de hazelnoten maak je even fijn, (dit kun je doen met de bolle kant van een lepel bijvoorbeeld) en strooi je over het laagje kokosrasp, tot slot de halve eetlepel hennepzaad. Snijd het fruit in kleine stukjes en leg het bovenop de laagjes. Strooi voor het mooi (en lekker) nog wat extra bijenpollen en kokosrasp over het geheel.

En nu……is het tijd om er eens lekker voor te gaan zitten, neem een hapje, ogen dicht, proef al dat heerlijks en realiseer je dat je je smaakpapillen en je lijf een fijn cadeautje geeft!

Hennepzaad bevat vezels, omega-3 vetzuren, eiwitten en fytonutriënten. Bevat plantaardige eiwitten, meer dan 20 soorten mineralen (o.a. magnesium, kalium, calcium, ijzer, mangaan, zink, koper, platina, fosfor, zwavel, borium, nikkel, germanium, tin, jodium, chroom, zilver en lithium) en sporenelementen, alle essentiële aminozuren, enzymen, vitamine E en lecithine. Bevat alfa, bèta en gamma globuline, chlorofyl en G.L.A.

Hennepzaad heeft een heerlijk nootachtige smaak en geeft je gerecht een lekker stevige ‘bite’.

Hennep behoort tot de familie van de moerbei en is één van de oudst bekende planten ter wereld. Voor zover bekend komt deze plant oorspronkelijk uit Centraal-Azië en het gebruik ervan gaat vermoedelijk terug tot in het stenen tijdperk. Hennep bevat talloze voedingsstoffen en is door de eeuwen heen door zeer veel verschillende culturen gebruikt, variërend van de oude Indiërs, Mesopotamiërs, Sumeriërs, Perzen, Egyptenaren tot inheemse stammen in Midden-Amerika. De hennep waar hennepzaden en hennepolie van worden gemaakt wordt ook wel industriële hennep genoemd en heeft in tegenstelling tot marihuana vrijwel geen psychoactieve werking.

Bijenpollen is een bijproduct dat gemaakt wordt door bijen. Pollen is Engels voor stuifmeel. Het stuifmeel wordt door bijen uit bloemen gehaald. Er wordt dus niet alleen nectar, maar ook stuifmeel door bijen verzameld. De bijen nemen het stuifmeel mee naar hun nest. Een werkbij bewerkt en mengt het stuifmeel met het verzamelde nectar. Hierdoor ontstaan er stuifmeelkorrels: de bijenpollen. Bijen gebruiken deze bewerkte pollen als een rijke voedselbron van eiwitten, vetten en vitaminen.

Het stuifmeel dat door bijen bewerkt is tot pollen bevat veel gezonde stoffen. Ze zitten barstensvol met gezonde antioxidanten, vitaminen en mineralen. Waar de pollen allemaal goed voor zijn? Je bevordert je gezondheid wanneer je de pollen aan je dagelijkse (gezonde) voeding toevoegt. De pollen bevatten eiwitten, aminozuren, vitamine B, C, D, E, bètacaroteen en mineralen zoals calcium, magnesium en selenium. Een gezond lichaam heb je nodig  om elke dag slechte invloeden van buitenaf, af te kunnen weren. Door regelmatig bijenpollen te eten, krijg je meer energie. Vooral sporters gebruiken de pollen voor extra energie.

Lijnzaad is rijk aan alfa-linoleenzuur, een omega-3-vetzuur. En dat is belangrijk voor je hart en bloedvaten. Daarnaast bevat lijnzaad onder andere vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink en kalium. De omega-3-vetzuren in lijnzaad zijn al gunstig voor je hart en bloedvaten, maar de kleine zaadjes bevatten ook nog polyfenolen. En de polyfenolen zijn weer rijk aan antioxidanten. De vezels in lijnzaad zorgen er daarnaast ook voor dat suikers minder snel worden opgenomen in het bloed, waardoor er minder bloedsuikerschommelingen zijn.

Kokos rasp is zongedroogd kokosvlees dat vervolgens geraspt is. Het kent vele gezonde eigenschappen. Zo heeft kokos een antibacteriële werking en is het erg goed voor de spijsvertering door de vele vezels.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie