* Lekker! Voedzame, zoete smoothie met fruit en speltvlokken

20150608_112043[1]

Een heerlijk zoete smoothie met o.a. sla, mango, bijenpollen en spelt vlokken.

Wat heb je nodig?

  • flinke hand sla (ik gebruikte voor dit recept rucola, groene bladsla, krulsla) naar keuze
  • 4 blaadjes munt
  • schijfje limoen
  • 1 eetlepel Chia zaad
  • handvol speltvlokken
  • 2 theelepels bijenpollen
  • 1 mango
  • 1 appel
  • 3 abrikozen

Doe de sla en de munt in de blender. Schenk hierover een kopje kopje water en meng dit tot een fijn groen mengsel, hierna voeg je het fruit in stukken gesneden toe, even blenderen.

Knijp het schijfje limoen uit. Nog even een laatste keer kort blenderen. Als je de smoothie te dik vindt kun je uiteraard wat meer water toevoegen.

Een lekkere en zeer voedzame smoothie. Enjoy!

Bijenpollen is een bijproduct dat gemaakt wordt door bijen. Pollen is Engels voor stuifmeel. Het stuifmeel wordt door bijen uit bloemen gehaald. Er wordt dus niet alleen nectar, maar ook stuifmeel door bijen verzameld. De bijen nemen het stuifmeel mee naar hun nest. Een werkbij bewerkt en mengt het stuifmeel met het verzamelde nectar. Hierdoor ontstaan er stuifmeelkorrels: de bijenpollen. Bijen gebruiken deze bewerkte pollen als een rijke voedselbron van eiwitten, vetten en vitaminen.

Het stuifmeel dat door bijen bewerkt is tot pollen bevat veel gezonde stoffen. Ze zitten barstensvol met gezonde antioxidanten, vitaminen en mineralen. Waar de pollen allemaal goed voor zijn? Je bevordert je gezondheid wanneer je de pollen aan je dagelijkse (gezonde) voeding toevoegt. De pollen bevatten eiwitten, aminozuren, vitamine B, C, D, E, bètacaroteen en mineralen zoals calcium, magnesium en selenium. Een gezond lichaam heb je nodig  om elke dag slechte invloeden van buitenaf, af te kunnen weren. Door regelmatig bijenpollen te eten, krijg je meer energie. Vooral sporters gebruiken de pollen voor extra energie.

Speltvlokken worden gemaakt uit de volledige speltkorrel en worden koud geplet. Speltvlokken zijn rijk aan eiwitten, ze bevatten van nature meer eiwitten dan tarwe. Spelt is niet alleen een van eiwitrijkste graansoorten, maar bevat ook vele vitaminen ( E, B groep, Foliumzuur, Niacine ) en mineralen, vooral ijzer, magnesium, fosfor. Wat de geestelijke gezondheid betreft, men weet hedentendagen, dat spelt zes van de acht essentiële aminozuren bevat, die in het lichaam de productie van hormonen activeert die onmisbaar zijn om zich gelukkig en blij te kunnen voelen. Een belangrijke plus zijn haar goede vetten. Het energierijke koren bevat hoogwaardige onverzadigde vetzuren – en géén cholesterine. Daarmee reinigt spelt de bloedvaten en verrmindert de kans op een hartinfarct. Haar essentiële vetzuren zijn levensbelangrijke bouwstoffen voor de celwanden en zenuwen. Spelt is de enige graansoort, welke in het lichaam neutraal werkt, aldus noch zuur noch basisch.

Related Posts

Geef een reactie