Een heerlijke smoothie vol bètacaroteen, kalium, vitamine-c, menthol en omega-3

20150601_112148[1]

Vanmorgen weer een overheerlijke smoothie gemaakt als ontbijt. Deze smoothie zit vol met bètacaroteen, kalium, vitamine-c, menthol en omega-3..een échte gezondheidsbom dus! In dit recept vind je geen groene salade, wel fruit, zaden en vezels, daarnaast ook honing en kaneel.

Wat heb je nodig?

  • 6 á 8 flinke muntblaadjes
  • 5 abrikozen
  • 2 perziken
  • 50 ml water
  • flinke schijf citroen
  • eetlepel Goji bessen
  • 3 eetlepels lijnzaad
  • theelepel maca poeder
  • eetlepel honing
  • theelepel kaneelpoeder.

Van de volgende ingrediënten maak ik een papje met water, dit kan dan vast “inweken” als je het fruit aan het klaarmaken bent 😉 ;  3 eetlepels lijnzaad, 1 eetlepel Goji bessen, 1 theelepel maca poeder, 1 theelepel kaneel, 1 eetlepel honing.

Doe de munt in de blender. Schenk hierover een kopje kopje water en meng dit tot een fijn groen mengsel, hierna voeg je het fruit in stukken gesneden toe (ik heb de schil om de perzik en abrikoos laten zitten), even blenderen.

Je “papje” is inmiddels voldoende geweld en kan ook in de blender.

Knijp het schijfje citroen boven het mengsel uit. Nog even een laatste keer kort blenderen. Als je de smoothie te dik vindt kun je uiteraard wat meer water toevoegen.

Je mega gezonde en voedzame ontbijt of lunch smoothie is klaar, schenk het in een glas, en genieten maar!

Als je het leuk vindt om te lezen, hieronder nog wat interessante weetjes over de ingrediënten die ik in deze smoothie heb gebruikt.

Abrikozen bevatten gemiddeld 25 keer meer bètacaroteen dan ander fruit. Bètacaroteen werkt als een zonnebrandcrème van binnenuit: het helpt de huid zich te beschermen tegen de schadelijke inwerking van zonlicht. Uiteraard blijft het advies; wees voorzichtig met je huid teveel blootstellen aan de zon, het is géén zonnebrandcrème natuurlijk 🙂

Perziken zijn de Jan Modaal onder het zomerfruit: het zijn geen uitblinkers, maar bevatten wel een heel gezonde mix van stoffen als bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine, vezels en kalium. De bolronde perzik is bovendien een relatief slanke vrucht. Per 100 gram bevat perzik gemiddeld een derde minder calorieën dan ander fruit.

Munt heeft meer invloeden op de spijsvertering dan alleen het rustig maken van de ingewanden. Het bevordert de spijsvertering. Het bevordert ook de werking van de speekselklier. Op deze manier worden enzymen geactiveerd die de spijsvertering bevorderen. Bovendien zorgt de antibacteriële werking ervoor dat de mond schoner wordt.

Lijnzaad is rijk aan alfa-linoleenzuur, een omega-3-vetzuur. En dat is belangrijk voor je hart en bloedvaten. Daarnaast bevat lijnzaad onder andere vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink en kalium. De omega-3-vetzuren in lijnzaad zijn al gunstig voor je hart en bloedvaten, maar de kleine zaadjes bevatten ook nog polyfenolen. En de polyfenolen zijn weer rijk aan antioxidanten. De vezels in lijnzaad zorgen er daarnaast ook voor dat suikers minder snel worden opgenomen in het bloed, waardoor er minder bloedsuikerschommelingen zijn.

Citroen is rijk aan vitamine C en kalium, waardoor je hersenen en zenuwen gestimuleerd worden. Kalium helpt ook om hoge bloeddruk onder controle te houden. Citroenen stimuleren de afgifte van gal, waardoor maagzuur oprispingen en constipatie worden verminderd. Ook werkt citroensap als een krachtige detoxer op onder meer de lever. Door aanwezigheid van flavonoïden in citroen kan het ontstaan van een plaquelaag op de wanden van de bloedvaten (atherosclerose) worden voorkomen. Hierdoor neemt het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en beroerte af.

Related Posts

Geef een reactie