Hou je van pindakaas? Dit is nog lekkerderder! Zelfgemaakte notenpasta

notenpasta

Zelf je eigen notenpasta maken? Heel gemakkelijk en superlekker!! Met dit recept zet je je kinderen of jezelf een verantwoorde, puur belegde boterham voor. Toegeven, het is minder goedkoop dan een potje kant en klare pindakaas maar je weet precies wat er wel en, erg belangrijk, niet inzit. Dit recept is voldoende voor 2 potten naturel en 1 pot met (himalaya)zout en sambal.

Voorbereiding roosteren van de noten duurt ongeveer een half uurtje.

Wat heb je nodig;

  • Een goede keukenmachine, blender of hakselaar die noten kan vermalen. Dit is echt een must anders wordt het geen pasta.
  • Oven met grill stand
  • 650 gram gemengde notenmix, kun je bij elke natuurvoedingswinkel wel kopen. Ik gebruikte witte amandelen, cashewnoten, hazelnoten en ongeveer 20 Brazil noten (dat zijn die grote).
  • snufje (himalaya)zout naar smaak
  • half theelepeltje sambal en halt theelepeltje zout voor de pittige variant.

Voorbereiding:

Leg de noten op een bakblik in een voorverwarmde oven (op gril stand) voor op 150°. bakblik-met-noten Zet het bakblik ongeveer in het midden, niet helemaal bovenin anders verbranden ze. Laat ze nu in de oven totdat ze beginnen te kleuren. Dus na ongeveer 10 á 15 minuten, gewoon even in de gaten houden.

Zodra de noten klaar zijn laat je ze op het bakblik afkoelen. Duurt ongeveer 10 minuten.

Doe de noten nu in de blender/hakselaar/keukenmachine, zet hem in het begin nog niet op hoge snelheid, laat het eerst kleine stukjes worden. Zodra de noten klein zijn kun je de je machine op een hogere stand zetten. Blijf nu malen totdat het een pasta-achtige bal wordt. Je bent dan over de helft qua mengen. Eventueel je machine nu even laten afkoelen. Het tot pasta mengen kan best wel een minuut of 5 duren…of nog langer…afhankelijk van de capaciteit van je machine. Hou de machine goed in de gaten, niet elk apparaat is geschikt om lange tijd achter elkaar te gebruiken, laat de machine dan even afkoelen en ga dan verder.

Op een gegeven moment zie je dat de olie uit de noten komt en de massa vloeibaarder wordt. Maal dan nog even 5 minuten door totdat als je stopt de massa vloeibaar is. Het moet dus echt uitvloeien in de mengbak. Als je eerder stopt dan is het wat droger van smaak en écht minder smeuïig.

Vul nu de potten met de vloeibare pasta. Als je een iets pittigere variant wilt kun je de laatste pasta uit de mengkom nog even mengen met (himalaya)zout en wat sambal naar smaak. Je kunt deze laatste dan ook prima gebruiken als basis voor saté saus.

Ik maakte 2 potten naturel en 1 pot met zout en sambal.

Eet smakelijk!

Related Posts

4 thoughts on “Hou je van pindakaas? Dit is nog lekkerderder! Zelfgemaakte notenpasta

  1. Ik woon in zwitserland en maak mijn pindakaas. Van ongezoutenpinda”s en pindaolie.
    Heel makkelijk, pinda,s malen en olie en wat zout toevoegen, heerlijk!

  2. Dat is ook heerlijk Jeannet, reden dat ik gemengde noten gebruik is omdat de smaak van de notenpasta dan nog rijker wordt. Doordat je de noten van te voren in de oven doet hoef je geen olie toe te voegen, de olie vanuit de noten zelf wordt door het verwarmen en afkoelen en het lange blenderen geactiveerd. Vandaar dit recept, omdat het toch wat afwijkt van hoe de meeste mensen pindakaas maken.

  3. Zeker een week of drie/vier. Hoewel dat bij ons in huis meestal niet gehaald wordt. Als je twijfelt kun je altijd een kleinere hoeveelheid noten gebruiken.

Geef een reactie